Összefognak a budai vendéglátásért, előszőr húslevessel és velőscsonttal
izenkét budai étterem étterem közös projektbe fogott, melynek célja, hogy a klasszikus budai vendéglátást, a magyar ételeket népszerűsítsék egy egész éves kampány keretében, tematikusan.
A békebeli magyar konyha népszerűsítése
A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául.
Az alapötlet: a békebeliséget – már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti – visszahozni a divatba.
Így írják le közleményükben: „Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velőscsonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túróscsusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászosuborka-krémlevest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.”
Nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő éttermekben kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák.
Ennek a létjogosultságát, értékeit három csoportnak akarják megmutatni:
a fővárosi (nem csak Budán élő) embereknek
a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra),
a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.
A közleményükben arról írnak, hogy a mozgalomban részt vevő éttermeknek:
alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég.
Ezek az éttermek álltak össze
A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) A szerveződést Budavári Dóra és Németh Richard gasztro-kommunikációs tanácsadók segítik.
A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:
Jardinette
Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
Mezzo Music Restaurant
Spíler Buda
Náncsi néni vendéglője
Földes Józsi vendéglője
Hadik
Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
Émile
Kéhli
Pasarét Bisztró
Promontor Kertvendéglő
A Kés-Villa-Buda októberi témája: a húsleves (és a velőscssont)
A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok – ezen kategóriák adják majd a témákat.
A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, vagy a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni.
Forrás: origo.hu