Akik taproomot építenek Etyeken

Sok vendégünk kérdezi, honnan szerezzük be kiváló alapanyagainkat. Beszállítóinkat, termelőinket a legkifinomultabb érzékeinkkel választjuk ki folyamatosan sok-sok termelő közül, mivel hisszük, hogy kiváló ételt csak kiváló alapanyagból lehet készíteni. Úgy gondoltuk, legkülönlegesebb termelőinket bemutatjuk önöknek.

Ha vendégünk volt már, akkor bizonyára ismeri egyedi kézműves söreinket, amelyeket etyeki beszállítónk biztosít vendégeink részére. Az ügyvezető-tulajdonos Radányi Orsolya sörfőzdemester mesélt nekünk többek között a Jardinette Kertvendéglővel való kapcsolatuk kiépüléséről és koronavírus járvány idején való helytállásukról.
Egy fiatal magyar házaspár egyszer csak nagyot álmodott. Nem elhagyták az országot, hanem éppen, hogy hazajöttek több éves külföldi tapasztalatszerzés után, hogy a már meglévő élelmiszeripari mérnöki tudásuk mellé Belgiumban megszerzett sörfőző ismereteiket itthon kezdjék el kamatoztatni. A sörfőzéshez főzdét kerestek. Mivel a környékükön nem volt, építettek egyet Etyek Botpusztán. Nagy beruházás, de így legalább az igényességet már az alapoktól érvényesíteni tudták.

Mióta dolgozik a Jardinette-tel és milyen kapcsolat alakult ki önök között?

Szinte a kezdetektől, egészen pontosan 2016-tól dolgozunk együtt a Jardinettel. Hála Kálmán Zoli, a tulajdonos etyeki kötődésének, hamar ránk talált és az első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös hangot. Eleinte palackos söreink kerültek fel az étterem itallapjára, majd elkezdtük a ház sörét, a Szürke Csacsit főzni, amit most már csapolva is értékesít az étterem. Szívesen tartunk sörbemutatókat, sörvacsorákat a csodaszép télikertben és a Jardinette csapata is volt már nálunk főzdelátogatáson, kihelyezett csapatépítőn.

Vállalkozásukat mennyiben érinti a járvány, mik a túlélő stratégiák? Hogyan segítik egymást partnereivel?

Súlyosan érint minket a járvány és annak következményei, hiszen a kisüzemi sörfőzdék értékesítésének jelentős része a közvetlen HORECA értékesítés. Ez most töredékére esett vissza. Szerencsére már a válság előtt is volt webshopunk, melyet most igyekeztünk minél jobban fejleszteni, hogy a közvetlen fogyasztói értékesítést maximálisan kihasználhassuk. Koncentrálunk a helyi értékesítésre, házhozszállításra, elindítottunk egy frissen csapolt/palackozott sörkategóriát, melyet a saját kis régiónkban igyekszünk értékesíteni. Minden tartályos sörünk kérhető frissen palackozva. Ezek 0,5 és 1 literes kiszerelésűek, melyek hűtve tárolandók és frissen fogyasztandók, vagyis néhány napon belül meg kell inni őket.

Az étterem igyekezett alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez, ahogy feltételezhetően Önök is. Hogyan telnek most a mindennapjaik?


Előre menekülünk, ezért belefogtunk egy nagy projektbe, taproom-ot, vagyis sörfőzdei kóstoltató/vendéglátó teraszt építünk. Ezzel is próbáljuk a helyi értékesítést, fogyasztást ösztönözni. Vagyis a munka nem lett kevesebb, csak más jellegű, így a kollégákat sem kellett elküldenünk és igyekszünk mindenkit megtartani a továbbiakban is.