Ismerd meg Istvánt!

Véletlen lettem pincér, de nem bánom!

Talán nincs párja a magyar vendéglátásban Rácz István pincér kollégánknak, aki majd öt évtizede van a pályán és imádja a munkáját. Kora miatt pillanatnyilag kényszerpihenőn van, azonban a vonal túlsó végén hangja ugyanolyan vidáman csengett, mint mikor kedvenc helyén, a Jardinette-ben dolgozhat. Alább megtudhatjátok, hogyan lett véletlenül pincér, Mit csinál Balatonfenyvesen és kit locsolt meg az ágyában szódavízzel a mi jámbor dolgozónk.

Mi hiányzik legjobban ezekben a napokban?
A kollégák hiányoznak leginkább, de a munkám minden részét mondhatnám igazából. Ennek ellenére vidáman éljük meg a helyzetet feleségemmel, van maszkunk, fertőtlenítőnk, heti egy alkalommal elmegyünk vásárolni.
A járvány miatt az emberek nagy része otthonról dolgozik. Neked hogyan telnek a napjaid?
Mivel már 64 éves leszek idén, nem dolgozom a járvány idején. Balatonfenyvesen vagyunk a téliesített nyaralónkban, de be vagyunk zárkózva, A kertünkben vagyunk, kerti munkákat végzünk, ami egész napra biztosít programot, esténként pedig a feleségem horgol, én tévét nézek.

Mikor dőlt el, hogy pincér leszel? Volt esetleg korábban más célkitűzésed is?
Már 48 éve vagyok a szakmában, a Jardinette elődjében, a Búfelejtőben is dolgoztam 30 évvel ezelőtt, de egy véletlennek köszönhetem, hogy pincér lettem. Ugyanis 16 éves koromban a Csengery utcában volt egy kávé bár, ahova én időnként eljártam. Egy nap amikor lementem kávézni, bejött egy negyven körüli hölgy és megkérdezte az ottani pincéreket, hogy van-e olyan pincérük, akit oda tudnának neki most rögtön adni, mert lebetegedett egy pincére és szüksége van emberre. Berci, az ottani pincér barátom odajött hozzám és megkérdezte:
– Van neked fehér inged?
– Igen, van.
– Van neked fekete nadrágod?
– Igen, van.
– Van neked fekete cipőd?
– Igen, van.
– Akkor 5 perced van, hogy átöltözz és visszagyere, mert elmész pincérnek.
A Sasad- vendéglőbe mentünk a Márton Áron térre, ahol ma cukrászda áll. Így lettem én pincér és azóta is az vagyok. Bár a karosszéria lakatos iskolát elvégeztem, egy percet nem dolgoztam a szakmámban.

A Jardinette kertvendéglő a magyar konyha elkötelezett híve, ugyanakkor nemzetközi ételeket is fogyaszthatunk itt. A te ízlésedhez melyik konyha áll még közel, mint fogyasztó?
A magyaros konyhát keresem, különösen a zalait, azaz a feleségem konyháját, aki Kanizsán született. Kedvencem a húsleves, a rántott hús, pörkölt féleségek, és a főzelékeket is nagyon szeretem.
Hogy telt a húsvét nálatok?
A feleségemet meglocsoltam szódavízzel, hogy el ne hervadjon. Reggel az volt az első, így még az ágyban érte a felfrissülés. Kaptam érte pirostojást, de nem csokiból, hiszen a keménytojás az igazi!